ایرانی: تمدن ساز
ضرورت دارد که قدرت و توانایی ایرانی را بدانیم. زمانی که به چند هزار سال گذشته از تاریخ ایران عزیز و این سرزمین نگاه می کنیم، افتخارهای زیادی را می توان مشاهده کرد. همانگونه که قبلاً در مبحث دروغ و دروازه همه بدیها صحبت کردم، مطرح نمودم که برای ایجاد یک تمدن و جامعه قوی نیاز به ابزارهای نظامی پیچیده و تکنولوژی های پیشرفته نیست. به نظر بنده صداقت و شجاعت دو خلصتی است که می تواند یک جامعه متمدن و قوی را به وجود آورد. این نکته را گفتم که بتوانم به تمدن سازی ایرانی اشاره کنم.
اگر به دوران هخامنشیان، اشکانیان و ساسانیان برگردیم، به نظر بنده، آموخته زرتشت (کردار نیک، پندار نیک و گفتار نیک) از ایرانی یک جامعه متمدن ساخت. حمله اسکندر به ایران، علیرغم شکست نظامی و حکومت 80 ساله نظامیان اسکندر، نتوانست تمدن ایرانی را مخدوش کند. ایرانی افتخار ساخت اولین مجموعه بزرگی چون تخت جمشید در تاریخ بشر بدون به کار گیری از بردگان و بیگاری کشیدن از کارکنان را دارد. اسکندر مقدونی با اینکه خود متمدن بود نتوانست تمدن یونانی را به ایران تحمیل نماید. البته جامعه ایرانی نکات مثبتی را از تمدن یونانی پذیرفت، ولی تمدن خود را از دست نداد و همچنان فرهنگ کردار نیک، پندار نیک و گفتار نیک را مایه تمدن خود داشت. البته در دوران ساسانیان، مغان زرتشتی این مسلک را از معنی تهی کردند که عامل بزرگ شکست ساسانیان از مسلمانان شد. کشور ایران مورد حمله اسکندر (از یک جامعه متمدن) و مغول (از یک جامعه کاملا بی تمدن) هم قرار گرفته است. ولی هیچکدام از این دو نتوانسته اند اثری به بزرگی اسلام بر روی ایرانی بگذارند.
مغان زرتشتی چنان آموخته های زرنشت را از معنی تهی کرده بودند که مردم ایران به آسانی دین اسلام را پذیرفتند. البته بحث و جدل بسیاری در این موضوع که ایرانی به دلخواه یا به زور اسلام را پذیرفته است وجود دارد. ولی بنده معتقدم که ایرانی (منظور اکثریت مردم ایران) اسلام را پذیرفتند. دلیل بنده به این شرح است.
- اسلام زمانی که به غرب رفت همه کشورهای شمال آفریقا و حتی بین النحرین را نه تنها مسلمان بلکه عرب نمود. مردم شام و عراق و فلسطین و مصر و … مراکش عرب نبوده و نیستند. آنها زبان عربی و کسوت عربی گرفتند. با اینکه امروز در جمع اعراب محسوب می شوند، ولی اعراب حجاز و نجد و تهامه مردم کشورهای خارج از شبه جزیره را عرب نمی دانند که درست هم هست. ولی اسلام زمانی که به شرق آمد نتوانست ایرانی و شرق ایران را عرب نماید.
- تمدن اسلامی در خوارزم و خراسان شکل گرفت و در زادگاه اسلام (حجاز) نتوانست نقش مهمی را ایفا نماید. هنوز جامعه عربستان به صورت قبیله ای اداره می شود. کشور امارات متحده را انگلیسی ها با متحد نمودن قبایل به وجود آوردند.
- فروپاشی ساسانیان و پذیرش آموزشهای اسلام یا به عبارتی دیگر پذیرش مکارم اخلاق و بهترین شما پرهیزکارترین شما است، توسط ایرانیان تمدن اسلامی را به وجود آورد. اوج تمدن اسلامی در زمان دیلمیان (عضدالدوله ابوشجاع پناه خسرو (فنا خسرو) دیلمی – آل بویه) بود. با این که خلفای عباسی تلاش در شکست دیلمیان داشتند، ولی تمدنی که به وجود آمد با شکست دیلمیان فرو نپاشید و ادامه یافت. بنده در اینجا نام کامل عضدالدوله را آوردم که نشان دهم فرهنگ ایرانی کلاً از میان نرفت و آموخته های اخلاقی ایرانی عامل به وجود آمدن تمدن اسلامی در ایران شد.
- مورد دیگر خاندان برمکیان بودند. به سادگی می توان ریشه برمکیان را:
[برمکیان از خاندان اصیل ایرانی و منسوب به شاهان ساسانی بودند و بنابر روایات قدیمی کهانت (کاهنی) و سدانت (پرده داری) «آتشکده نوبهار» را برعهده داشته و در اواخر قرن اول هجری به دین اسلام گرویدند. در زمان خلافت عبدالملک و جانشینان وی به دربار خلفای اموی آمده و در سایه درایت و لیاقت و دارائی خود قدرت و نفوذی عظیم کسب نمودند. نام «برمک» بر گرفته از لغت سانسکریت «پاراماکا» به معنی رئیس، و عنوان روسای مذهبی «نوبهار» میباشد.]
یافت. این مطلب دو موضوع را مشخص می کند. یکی اینکه برمکیان به زور اسلام را نپذیرفته اند و دیگر اینکه ایرانی سرمایه تمدن سازی (اخلاق لازم برای این امر) را داشته است.
مسائل اقتصادی امروز نشانه آن است که اخلاق در بخشی از جامعه ایرانی رخت بر بسته است. آنها که تعریفشان از خوش بختی ثروتمند شدن به هر قیمتی هست مسائل اقتصادی امروز را ایجاد می کنند. منطق بسیار غلطی در بین دلالان (لفظ کاسب، بازرگان یا تاجر برای آنها مناسب نیست) وجود دارد. با این منطق هر روز قیمت اجناس خود را از دیگر دلالان در تهران می پرسند. حال آن دلالان در تهران چه مرجعیتی برای تعیین قیمت روز را دارند بماند. خلاصه هر روز قیمت جدید را می پرسند و براساس آن قیمت خود را برای خریدار تعیین می کنند. منطق غلط اینکه بیان می کنند. امروز (مثلاً) اگر 10 قلم از جنسی را در انباز دارم و به قیمت خریداری (بعلاوه سود) بفروشم، فردا یا همین امروز باید 5 قلم از همان جنس را خریداری نمایم. لذا قدرت خریدم پایین می آید.
جواب این منطق غلط اینکه، شما روز اول که این مغازه دلالی را به راه انداختی آیا انبارت به اندازه امروز پر بوده است؟ آیا با سرمایه اولیه خود همین مقدار جنس که در انبار و در مغازه داری را می توانستی بخری؟ اموالی که امروز در انبار داری نعمتی است که همین خریداران و کسانی که با تو معامله کرده اند به تو داده اند. چرا امروز باید اینگونه به آنها اجحاف (ستم کردن – کار را برکسی تنگ گرفتن) روا داری؟
برخی مسائل اقتصادی امروز را «فروپاشی اقتصادی» نام گذاری کرده اند. بنده این مسائل اقتصادی را «فروپاشی اخلاق» می دانم.
ایرانی تمدن ساز است و ابزار آن مکارم اخلاق هست.
متاسفانه حمله تمدن جاری (غرب) بدتر از حمله مغول، حمله اسکندر و حمله اعراب به ایران است. این حمله موجودیت ایرانی را نشانه گرفته است.