اعتبار
موضوع این هفته را به اعتبار اختصاص می دهم. موضوع اعتبار را با فرهنگ مرتبط می دانم.
دو نکته که با آن روبرو بوده یا هستم مرا به آن واداشت که در رابطه با اعتبار بنویسم.
به یاد می آورم که حدود پانزده سال قبل نزد استاندار کرمان بودم. موضوعی در رابطه با بودجه مطرح بود که ایشان فرمود: «اعتبار هم از اعتبار افتاد.»
لازم است موضوع را برای خوانندگان روشن کنم تا جمله ایشان مفهوم خودش را برساند.
در فرایند بودجه کشور مراحل و اصطلاحات مختلفی وجود دارد. در نیمه دوم سال مالی در سازمان برنامه و بودجه موضوع بودجه سال آینده به جریان می افتد. این فراینداز چهار مرحله تشكيل مي شود كه در مجموع اين چهار مرحله را سيكل بودجه اي ناميده اند. اين چهار مرحله عبارتند از:
1- تهيه و تنظيم و پيشنهاد بودجه (بودجه پيشنهادي)
2-تصویب بودحه (بودجه مصوب)
3- اجرای بودجه (بودجه تخصیصی)
4- نظارت و کنترل بودجه (تفریق بودجه)
صحبت بنده روی دو مرحله آخری است. اصطلاحات مختلفی به کاربرده می شود و می شد. یکی کلمه تخصیص و دیگر اعتبار است.
در زمانی به دستگاههای بودجه گیر می گفتند که بر روی بودجه تخصیصی برنامه ریزی نکنید چون که ممکن در عمل بودجه مورد نیاز حاصل نشود. لذا به اعتبار توجه کنید که مشخص است درآمد دولت چه میزان بوده است. و اعتبار براساس در آمد دولت تعیین می شود. موضوعی که استاندار کرمان مطرح نمود، این بود که در زمانی گفتند اعتبار نیز قابل حصول نیست و در مدت سال به مقداری که بودجه داده می شود عمل کنید.
در این زمان «اعتبار» هم از اعتبار افتاد.
مورد دیگر دریافت ایمیلهایی که در آنها مطالبی نظر «این کنفرانس جزو کنفرانسهای معتبر و مورد تایید پایگاه استنادی علمی ایرانیان» است می پردازنم. یا «مجله علمی پژوهشی معتبر» که در شکل تصویر آنها را آورده ام. این نشان است ضعف بزرگ فرهنگی در کشور و حتی در فضای دانشگاهی و علمی کشور است. اعتبار یک مجله علمی یا یک کنفرانس را شرکت کنندگان و گردانندگان آن تعریف می کنند. نیاز نیست که سازمان یا تشکیلاتی باشد که اعتبار آنها را تغیین کند.
اعتبار موضوع ذاتی است.
مورد خیلی جالب دیگر در این زمینه اینکه بیش از 20 سال پیش برای اینکه جامعه علمی ما به ارزش مقالات بیشتر توجه کند، معاونت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری کمیتی به نام «فاکتور تاثیر – ایمپکت فاکتور» را به جامعه علمی معرفی نمود. البته این عدد برای مقایسه کمی مقالات مطرح شد. امروزه این کمیت را بیش از حد جدی گرفتیم. این عدد را به عنوان اعتبار یک مجله علمی بین المللی می شناسیم.
می بینیم که برخی مجلات علمی از نظر جهانی دارای اعتبار بیشتری هستند ولی فاکتور تاثیر آنها کمتر از برخی مجلات دیگر بوده در حالی که به نظر همه دارای اعتبار کمتری است. اعتبار یک مجله علمی به کسانی که به آن مقاله می فرستند بستگی دارد. اعتبار یک مجله علمی به گردانندگان آن بستگی دارد. به عنوان مثال باید دید که کسانی که در سال جاری جایزه نوبل گرفته اند در کدام مجلات مقاله ارائه داده اند.
البته یک مورد دیگر نیز مطرح می کنم که باز مهم است. در مشهد محلی را دیدم که در آن خیابانی به نام «تربیت» وجود داشت. اخیراً (چند سال گذشته) مشاهده کردم که نام آن تغییر یافته و نام آن «شهید رفیعی» شده است.
ابتدا باید عرض کنم که شهید رفیعی و همه شهدای دیگر برای مملکت با ارزش هستند. اگر امنیتی در مملکت برقرار است به دلیل وجود شهدایی هست که داریم. این هم مهم است که نامی از آنها در کشور وجود داشته باشد. ولی خوشبختانه هر روز خیابان جدیدی ساخته می شود و می توان نام شهدا و افرادی که برای مملکت خدمت می کنند بر روی آنها گذاشت. مثلاً در شهر کرمان بلوار جدیدی ساخته شد و طبق مراسمی به نام «عطاءالله احمدی» نام گذاری شد. عطاءالله احمدی شخصی عادی است که باعث خیر بسیار در کرمان شده است.
تغییر نام یک خیابان به دلیل اینکه مردم به آن نام می شناسند و ممکن است از نام گذاشته شده استفاده نکنند، همانگونه که به دفعات این موضوع را می بینیم، برای شهدا ارجی نمی آورد بلکه بد هم هست. ولی اگر نام آن عزیزان را بر روی یک خیابان جدید بگذاریم و مردم آن نام را به کار بگیرند قابل تحسین است.
ثابت بودن نام خیابانها و مکانها در یک کشور نشان ثبات است و تاریخ را به وجود می آورد. وقتی خیابانی به نام «عطاءالله احمدی» است همه به یاد خدمات او خواهند بود. اگر این نام تغییر کند خاطرات او هم از یاد می رود.
اعتبار ذاتی است و ثبات با اعتبار همراه است.
1 دیدگاه. جدید
عالی بود. دارم استفاده میکنم.