نگاهی به سال گذشته (1397)
بر خود ضروری می دانم که از همه کسانی که در سال 1397 همراه اینجانب بودند و به این سایت رجوع کرده و برخی نظراتی را داده اند (حتی کسانی که برخورد تند داشته اند) تشکر نمایم.
هدف بنده از ایجاد این سایت و نوشتن در محورهای:
- فیزیک
- فرهنگ
- جامعه
- وطن
- عقیده
- دانشگاه
بیان مطالبی است که در تجربه زندگی و کاری خود آموخته ام. نام این سایت را کمی خارج از دنیای فیزیک گذاشته ام. (البته شخصی در عکس العمل خود، بنده را کاملاً خارج از دنیای فیزیک دانسته است.) بنده مطالبی را از قبل تهیه ننموده تا در سایت قرار دهم. از ابتدا قرار داشتم که به مرور مطالب را در سایت قرار دهم. برخی تقاضا دارند که در هیستاگرام فضایی را به این کار اختصاص دهم. بنده نقش فضاهای مجازی را در رابطه با فرهنگ و اثری که در جامعه میگذارند مخرب میدانم. تفاوتی نمیکند که تلگرام یا هیستاگرام یا واتزاپ باشد. یه یاد دارم کانالی در تلگرام برای طرح مسائل یک مجتمع ساختمانی ایجاد شده بود. هر کس مطلبی را در نظر داشت در آن سایت قرار می داد. چند دفعه مدیر این سایت تذکر داد. یک بار یکی از ساکنین مجتمع مطلبی را قرار داد که مدیر آن را یک طرفه و تحت نظارت خودش قرار داد. ممکن است مدیران کانالهایی که در این فضاهای مجازی ایجاد می شوند بدون هیچگونه کنترلی هرچه اعضا در آن کانالها قرار می دهند نشر کنند یا اینکه بین آنها انتخاب (سانسور) کنند. همه بد است. لذا تصمیم به راه اندازی این سایت گرفتم.
در محور فیزیک قصد دارم تا ابعاد مختلف علم را و برخوردها و برداشتهای علمی را بیان نمایم. در رابطه با بیان خیلی از مباحث و تصورهای عمومی که به عنوان علم مطرح می شود ولی غیر علمی یا بعضاً متضاد با علم است را مطرح می کنم. قصد دارم که دید علمی و غیرعلمی و اشتباهات خودمان را از این دید بیان کنم. مثالی می آورم:
هر سال با یک مسئله در جامعه روبرو هستیم و آن مشکلی که در رابطه با شروع و پایان ماه رمضان و روز حج است. زمانی که عبدالناصر در مصر حاکم بود و حاکمان سعودی با او مخالفت داشتند، حاکمان سعودی برای نشان دادن قدرت خود در بین جامعه اسلامی در شروع و پایان ماه رمضان تغییراتی را ایجاد می کردند. آنها تضادی بین کشور سعودی و کشور مصر و نهایتاً به منظور بدبین نمودن ملت مصر از عبدالناصر موضوع شروع و پایان ماه رمضان را به عنوان ابزاری قرار می دادند. بعد از انقلاب اسلامی، همین موضوع در رابطه با شروع و پایان ماه رمضان و مراسم حج برای مخالفت با ایران ایجاد شد.
نکته مهم این که در بین جامعه اینچنین فضا سازی می کنند که روش پیامبر (همان رویت ماه) غیر علمی و قدیمی است و روش آنها علمی و متمدن هست.
در صورتی که به عکس این فضا سازی در حال تکوین است و عامل چیزی جز تشتت در بین امت اسلامی و فروپاشی امت اسلامی نیست.
واقعیت این است که آزمایش بخش اصلی در روش علمی است. و رویت ماه در هرماه یک روش عملی یا انجام آزمایش است. آنها که به دنبال تشتت در جامعه اسلامی هستند و عمل خود را علمی توجیه می کنند، ادعا می کنند که با محاسبه می توان زمان حلول ماه را تعیین کرد. این را علمی می نامند! یعنی یک کار تئوری و نظری را علمی و یک کار عملی و آزمایش را غیر علمی جلوه می دهند. اینجاست که مردم باید مفهوم علمی بودن یک موضوع را بدانند.
در نجوم خطی وجود دارد که به آن «خط دایره البروج» میگویند. این نام از قبل از اسلام و در دوران تمدن اسلامی بین دانشمندان رواج داشته و چیز جدیدی نیست. خیام که تقویم جلالی را وضع میکند که امروز به عنوان بهترین تقویم شمرده می شود نیز از آن با خبر بوده است.
خط دایره البروج خطی است که کره زمین را به خورشید متصل می کند. قبل از شروع هر ماه قمری کره ماه از این خط عبور می کند. زمانی که کره ماه از این خط عبور می کند از نظر نجوم تولد ماه جدید بوده که توسط ساکنان زمین قابل رویت نیست. بسته به زمان غروب هر منطقه به ندرت می توان ماه را در فاصله 24 ساعت اول تولد ماه توسط ساکنان زمین دید.
مطلع نبودن مردم عاملی شده است که دولتها آن را ابزاری برای دعوا و چند دستگی بین مردم (به ویژه مسلمانان) به وجود آورند. در جوامعی که خود را اهل سنت می دانند تعریفهای جدیدی از شروع ماه جدید مطرح کرده اند. قذافی برای خود معیار جدیدی برای ماه قمری تعریف کرده بود. خادم الحرمین! معیار دیگری را مطرح نموده و کشور مالزی معیار دیگری با تعریف متفاوتی را اجرا می نماید. اگر قرار باشد که سنت پیامبر رعایت نشود، تشتتی که در بین مسلمین ایجاد شده خیلی بدتر است.
تقویت محور فرهنگ را به این منظور ضروری می دانم. چون که معتقدم بعد از فروپاشی صفوی به دلیل مشکلات فرهنگی نتوانستیم پیشرفتی در شأن ایران عزیز داشته باشیم. البته دولت صفوی هم یک دولت ایده آل برای ایران نبود. دولت عثمانی (ترکها) در جایگاه قدرت و فرهنگ محکم تری نسبت به ما قرار داشتند. در هر صورت یک تحول یا انقلاب فرهنگی برای جامعه ما نیاز است. البته (متأسفانه) کانالهای ماهواره ای نقش فرهنگ سازی را برای مردم ایران بازی می کنند. ولی هدف آنها پیشرفت ملت ایران نیست. هدف آنها سر سپردگی بیشتر ایران به قدرت بزرگ دنیا هست. هدف بنده نشان دادن تعریفهای موجود در جامعه و استعانت از اصحاب فرهنگ برای شناخت صحیح دردها و یافتن راه حل مناسب برای آنها است.
دنباله بحث را در چند روز آینده تکمیل می نمایم. …