ویروس کرونا
تقریبا از اواسط دی ماه سال 1398 روزهای بدی برای ملت ایران بود. شهادت سردار سلیمانی چنان توانست مردم را به هم نزدیک کند که به نظر می رسد در هیچ ملتی چنین همبستگی دیده نشده است. این همبستگی با واقعه سقوط هواپیما جهتی دیگر به خود گرفت. بعد با ویروس کرونا همراه شد. واقعاً کسی نیست که بتواند اینها را به صورت علمی بررسی کند. منظور بنده از به صورت علمی بررسی شدن این است که افرادی جامعه شناس با موازین این علم موضوع را مورد مطالعه قرار دهند.
شهادت سردار سلیمانی توانست همبستگی بسیار زیاد در بین این ملت به وجود آورد، ولی ویروس کرونا نتوانست همبستگی ای ایجاد کند! جای تعجب بنده همین جا هست. به همین دلیل هم هست که وجود بحثهایی که در این سایت مطرح می کنم را ضروری می دانم.
در روزهایی که با #ویروس_کرونا دست و پنجه نرم می کردیم (می کنیم)، در رسانه های مجازی مطالب مختلفی پخش می شد (می شود). بعضاً خنده دار بودند (هستند)، بعضاً امیدوار کننده بودند (هستند) و بعضاً تأسف خواننده را بر می انگیختند (می انگیزند). ولی یکی از آنها برای بنده جای تأمل دارد که موضوع این سخن را بر پایه آن قرار خواهم داد. تعدادی کلیپ متوالی بودند که در هرکدام پیامی آمده بود. ابتدا با این متن شروع کرده بود.
بیاییم به کرونا احترام بگذاریم.
شاید اگر بنده آن را تهیه می کردم، می نوشتم بیاییم به کرونا خیر مقدم بگوییم!
اولاً این زندگی فانی هست. هر چیز روزی متولد می شود و روزی می میرد. مورچه ای که بعضاً ما را آزار می دهد، متولد شده و ما آن را می کشیم. اگر هم که ما نکشیم خودش می میرد. هر چه را که در اطراف خود می بینیم از این قاعده مستثنی نیست. این کره زمین هم روزی می میرد. این خورشید و این منظومه شمسی روزی می میرند.
آن قصر که جمشید در او جام گرفت
آهو بچه کرد و روبه آرام گرفت
بهرام که گور می گرفتی همه عمر
دیدی که چگونه گور بهرام گرفت
«از رباعیات خیام»
در اینجا آماری از عوامل فوت در یک سال 2017 در کشور آمریکا را آورده ام. آمار جالبتری از ایران به دست آورده ام که در آن عدد نیست. بنده در این بحث نیاز به عدد دارم. آمار ایران در سال 1396 دلایل فوت در گروههای سنی مختلف را مطرح کرده است. در آمار آمریکا به 10 مورد، ولی در در آمار ایران به 8 مورد اشاره شده است. دقت کنید که در آمار مربوط به کشور آمریکا عامل فوت مورد 8 در اثر آنفولوانزا و ذات الریه هست. تعداد فوت شدگان در سال 2017 در اثر آنفولوانزا و ذات الریه 55672 نفر است. اگر این عدد را به نسبت جمعیت ایران بنویسیم حدود 12800 نفر و اگر به نسبت جمعیت چین بنویسیم عددی حدود 190000 نفر می شود. چرا بنده این بخش از آمار را مورد بحث می دانم؟ البته اگر در مقایسه با کل مرگ و میر در سال در آمریکا یا فوت در اثر بیماری قلبی یا سرطان نگاه کنیم به ترتیب عددی در حدود 2 درصد، 8 درصد یا 10 درصد به دست می آید. زمانی که صحبت از مرگ و میر در اثر آنفولو انزا و ذات الریه می کنیم چیزی شبیه با فوت در اثر کرونا هست. هر دو بیماری توسط ویروسی اتفاق می افتد. آمار فوت شدگان در اثر کرونا در چین در دو ماه گذشته 3000 نفر بوده است. اگر آمار سالانه برای آن فرض کنیم که 6 برابر این عدد باشد به عدد 18000 نفر می رسیم. این حدود 10 درصد آمار فوت در اثر آنفول و انزا و ذات الریه هست.
امیدوارم این بحث را به اشتباه برداشت نکنید. بنده معتقدم که جان هر نفر اهمیت دارد و باید تلاش کرد که حتی یک نفر هم برای یک ساعت بیشتر زنده بماند. باید تلاش کنیم که کرونا قربانی کمتری را بگیرد. انجام حرکاتی که دامنه گسترش تلفات این ویروس یا هر ویروس دیگری را ایجاد کند مردود و غیر قابل قبول است.
هدف بنده بیان مطلبی است که کلیپ بیاییم به کرونا احترام بگذاریم. قصد یادآوری آن داشت است.
کلیپ در ادامه می آورد که «کرونا گر چه یک ویروس کشنده است، اما همین ویروس کشنده توانست ویروسهای کشنده تری را به ما نشان دهد که تا به حال ندیده بودیم.» بنده هم قبول دارم که ویروسهای کشنده ای در کنار ما هست. ویروسهایی که در همسایگی ما هستند. ولی قبول ندارم که تا به حال ندیده بودیم. شخصی یا اشخاصی که این کلیپ را آماده کرده بودند ندیده بودند یا فراموش کرده اند. در زلزله بم و در بحرانهای متعدد این ویروسها به وضوح خود را نشان داده اند. در گذشته و در شرایط بلا این ویروسها را دیده ایم. یک مطلب را در زمان زلزله بم فراموش نمی کنم. جمعیت شهر بم پس از مدت کوتاهی بیشتر از قبل از آن شد. آن هم به دلیل اینکه عده ای بر این باور شدند که در شهر بم قرار است به مردم زمین مجانی داده شود. البته لازم است به این نکته اشاره کرد که در همان زلزله بم داشتیم کسانی که مخلصانه کمک کردند.
یکی از دوستان دوره دانشگاه بنده که در کرمان آزمایشگاه تشخیصی دارد، شخصاً به زلزله زدگان در بخشی که می توانست کمک می کرد. ولی اثر ویروسهایی که از جنس خود ما هستند در حدی هست که مشکلات چند صد ساله ما را ایجاد کرده است. بیان می کند «میوه فروشی که تنها به این بهانه که سیر بازدارنده کرونا است سیر 20 هزار تومانی را 60 هزار تومان فروخت.» باز نویسنده این مطلب با اینکه یک واقعیت را مطرح می کند، به جزئیات دیگری توجه نکرده است. معلوم نیست که #میوه_فروش_محله سیر را به سه برابر می فروشد یا این کار توسط #بارفروش اتفاق افتاده و ما از میوه فروش می بینیم. تا آنجا که بنده می دانم. در فرایند تولید میوه و سبزی و تره بار از کشاورز گرفته تا میوه فروش محله، بیشترین سود را بار فروش دارد. بار فروش هست که نقش دلال را بازی می کند. نه زحمت کشاورز را می کشد و نه همانند میوه فروش محله در ارتباط با خریدار است.
در هر صورت عده ای در این فرایند بحران سیر را به بهانه کرونا به سه برابر قیمت می فروشند. یا ماسک را به 40 برابر قیمت می فروشند.
این مطلب را بعد از روی سایت آمدن این سخن در سایت نوشتم. اتفاقی با فردی در خارج از ایران روبرو شدم که ادعا می کرد مقدار زیادی ماسک به سه برابر قیمت به یکی از کشورهای همسایه فروخته است تا به ایران بفروشند. او نام شرکتی که برای آن کار می کرد را نگفت. به نظر می رسد دلالان بین المللی هم از همین ویروسها هستند.
این عمل هر روز و حتی زمانی که ویروس کرونا هم وجود ندارد اتفاق می افتد. همه مثالی از این مورد را به یاد می آورند، که به مغازه ای مراجعه کرده و جنسی را برای خرید طلب کرده باشند و فروشنده اعلام کرده که امروز قیمت ندارم، ساعت 11 بیایید تا قیمت را سوال کرده باشم.
در شهر مشهد (مقدس!) برای خرید قلمی برای منزل به مغازه ای رجوع کردم. جزئیات را به یاد نمی آورم. ولی در این مغازه که اقلامی نظیر لوستر و موارد مشابه را می فروخت، مشخص بود که سه خانوار امرار معاش می کنند. از فروشنده قیمت چیزی را سوال کردم. ایشان به جایی زنگ زد و قیمت آن را پرسید. سوال کردم مگر فاکتور خرید ندارید که لازم است از کسی قیمت را بپرسید. (البته می دانستم داستان از چه قرار است.) ایشان گفت که اگر با سودی مثلاً 20 درصد این اقلام را بفروشیم که قدرت خریدمان کم می شود! به نظر او این حرف منطقی بود. به او گفتم که روزی که شما این مغازه را برپا کرده اید سرمایه تان چقدر بوده و سه خانوار از این مغازه امرار معاش می کنند. خوشبختانه وضع مالی آنها هم خوب است! از جان مردم چه می خواهید!؟
آنچه که در رابطه با ویروس خودمان در این کلیپ مطرح نشده این است که چرا شعور جمعی این قدر پایین است که عده ای از شهر قم یا هر شهر دیگری که ویروس کرونا در آنجا دیده شده به محل دیگری مسافرت می کنند و ویروس کرونا را در کشور پخش می نمایند. یا عده ای به هنگام بسته شدن مدارس برای خود زمان مسافرت پیدا می کنند.
این نکته را باید بیان کنم که در بین بازاریان و کاسبها دیده ام که جنسی را خواسته ام. مثلاً در مغازه 5 قلم از آن جنس داشته است. مغازه دار به بنده گفته است که این 2 از این 5 قلم خرید قبل است و به این قیمت می فروشم و 3 قلم بعدی خرید اخیرم هست که به قیمت دیگر می فروشم. آفرین بر این انسان پاک.
آری ویروس کرونا نمی تواند لطمه جدی به جامعه ما بزند.
ویروسهای خطرناکتر و ریشه دارتر در بین ما هست که ریشه ما را می خشکاند.